Βόλτα στην Αθήνα...γιατί υπάρχουν ακόμα πράγματα που αγνοείς...Απολαύστε την


 
της Ηρώς Κουνάδη

Πίσω από ποιο εκκλησάκι ξεκινά η γειτονιά που λέγεται Αναφιώτικα; Πού είναι το Φετιχέ Τζαμί; Υπάρχει τρόπος να πας από το Σύνταγμα στο Καλλιμάρμαρο χωρίς να περπατήσεις σε καμία πολύβουη λεωφόρο;


Ο καλύτερος τρόπος να αισθανθείς ότι δεν ξέρεις την πόλη σου είναι να την περπατήσεις με έναν ταξιδιωτικό οδηγό ανά χείρας. Να κοντοσταθείς μπροστά στο καταπληκτικό κτίριο που σηματοδοτεί ένα κόκκινο 9 στο χάρτη με την επικεφαλίδα «walking tour», για να διαπιστώσεις ότι περνάς καθημερινά με το αυτοκίνητο μπροστά του, αλλά δεν το έχεις δει ποτέ. Κι ύστερα να ακολουθήσεις τις κατευθύνσεις προς εκείνο το χαριτωμένο café που δεν είχες ανακαλύψει, και να δοκιμάσεις την υπέροχη κουζίνα της μικρής ταβέρνας που τόσον καιρό προσπερνούσες γιατί τη θεωρούσες τουριστική.

Δύο είναι τα πράγματα που ανακαλύπτεις όταν ξεφυλλίζεις έναν ταξιδιωτικό οδηγό της Αθήνας: Πρώτον, ότι υπάρχουν ακόμα –και πάντα θα υπάρχουν– πράγματα που αγνοείς, κι ας ζεις εδώ μια ζωή. Και δεύτερον ότι, σε αντίθεση με ό,τι θέλουν να πιστεύουν οι ιθύνοντες του πάλαι ποτέ Υπουργείου Τουρισμού, οι επισκέπτες αυτής της πόλης δεν ενδιαφέρονται αποκλειστικά και μόνο για την Ακρόπολη και την αρχαία ιστορία της. Για την ακρίβεια, οι to-7 εμπειρίες της Αθήνας, όπως τις περιγράφει ο ταξιδιωτικός μας οδηγός, περιλαμβάνουν, εκτός από το sightseeing το επιούσιο, την νυχτερινή ζωή της Αθήνας (πάνω-πάνω στη λίστα), την εστιατορική σκηνή που εκτείνεται από το Θησείο ως του Μακρυγιάννη και τις βόλτες στο κέντρο μιας πόλης που είναι “downright fun”.